You are currently viewing Sırp – Hırvat – Boşnak Arasındaki Fark

Sırp – Hırvat – Boşnak Arasındaki Fark

  Dinden başka farkları yoktur. Hepsi güney slavıdır. Veya Sırp diyebilirsiniz. Açıklayalım:

  Dilleri aynıdır. Hepsi Sırpça’nın lehçerini konuşur ve politik nedenlerle bu lehçeler sanki bir dilmiş gibi Hırvatça, Boşnakça olarak adlandırılır. Bu dillerin Sırpça’dan farkı Türkçe ile Azerice arasındaki farktan kat be kat daha azdır.

  Kökenleri aynıdır, hepsi de güney slavıdır. Güney slavlarının da en büyük boyu Sırplardır. Nasıl ki Anadolu’da onlarca beylik vardıysa balkanlarda da onlarca Slav krallığı vardı, ki zaten şimdi devlet oldular. Yani soy olarak aslında hepsi güney slavıdır. Güney slavları da Sırp olarak adlandırılır. Nasıl ki şu an Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmiş tüm boylara Türk deniliyor ise aynı o şekilde genel ad kullanılır.

  Jug (yug) Sırpça’da güney demektir. Jugoslavija (Yugoslavya) yani güneyslavya demektir. Bu devletin kelime anlamı daha fazla tartışmaya mahal bırakmamaktadır. Bu devletin ardılları olarak şu an Sırbistan Cumhuriyeti, Hırvatistan Cumhuriyeti, Slovenya Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ Cumhuriyeti (Crna Gora), Sırp Cumhuriyeti (sırbistan ile karıştırılmasın, Bosna-Hersek dahilinde ayrı bir entitedir), Bosna-Hersek federasyonu (diğer entite), ve yarı tanınan Kosova Cumhuriyeti bu topraklarda slav popülasyonunu devam ettirmektedir.

Anekdot: soy ismi -iç ile bitenlerin kökeni Sırptır. Hırvatlar ise -er ekini kullanır. Bu ekler “-oğlu” anlamındadır. Genelde tüm Slav soy isimleri de -oğlu ekli ile biter.

Dipnot: Boşnak ve Kosovalılar bazen Türk olarak yanlış şekilde adlandırılmaktadır. Müslüman olmaları hariç Slavlar ve Türkler ile soy bağları yoktur. (Kosova kısmen Müslüman Arnavut, kısmen ortodoks Sırplardan oluşur.